[Figaro Pasquale Capone, 7Kb]

de echte herenhaarverzorger van haar en ziel

[Waar water is, is leven]

Drops: expositie over water

Uit: Echo, 25 maart 2009

Door Gordana Todorovic

STAD ­ De Italiaanse fotograaf Fernando Nocco heeft een passie voor water. De fotograaf, die heen en weer pendelt tussen Amsterdam en Rome, maakte de serie Drops (druppels, red.) waarin hij mensen wakker wil schudden en bewust wil maken over het belang van water. Afgelopen zondag, op WereldWaterDag, was de opening van de expositie in de studio van Figaro Pasquale, de barbier van haren en ziel.

[Fernando Nocco bij Pasquale]

Water is een grote inspiratiebron voor fotograaf Fernando Nocco. (Foto: Jan de Wit)

Als liefhebber van water is geen verrassing dat Nocco juist zo dol is op Amsterdam. 'Ik ben al twaalf jaar vaak in Amsterdam te vinden. Ik houd van de schoonheid van de stad in relatie met het water. Het was dan ook logisch dat ik hier mijn expositie over water opende. Ik ben blij dat Pasquale me de kans geeft bij hem te exposeren. Hij deelt dezelfde fascinatie voor water als ik', zegt de fotograaf.

Pasquale vult aan: 'Waar water is, is leven. Schoon water is wereldwijd een kostbaar bezit. We wassen, drinken, douchen. Het thema schoon water moet vaker op de agenda van de politiek komen. Ik draag dit initiatief een zeer warm hart toe', roept de barbier gepassioneerd.

On the occasion of the "World Water Day" I'm glad to invite you to my photographic exhibition opening, "Drops..."

Water is al zes jaar een grote inspiratiebron voor Nocco. 'Ik ben gefascineerd door water. De mens bestaat voor 70 procent uit water. De planeet ook. Wij zijn ontstaan uit water. Het vindt altijd haar weg. Water is intelligent, flexibel en heel belangrijk voor onze gezondheid. Water is een natuurlijke bron en dat moet zo blijven. Vooral schoon water is essentieel. Het is één van de meest belangrijke elementen ter wereld.'

Met de expositie wil de fotograaf de contrasten van water laten zien en wat water betekent. 'Ik wil mensen bewust maken dat water meer is dan wat uit de kraan komt. Ook wil ik iedereen erop wijzen dat ons water bijna op is. Ik hoop zo de mensen te confronteren en bewust te maken dat ze moeten opletten hoe ze water gebruiken', aldus Nocco.

Nocco maakte een groot deel van de foto's in Europa, met name in IJsland. Maar overal waar water is, vindt de fotograaf een inspiratiebron. 'Water is een constante factor in mijn werk en een inspiratie. Water is schoonheid, maar kan ook ziektes en dood brengen. Die verschillen wil ik tonen met mijn fotografie. Ik hoop dat ik het publiek kan prikkelen en bewust maken om zuinig met water om te gaan.'

Reeds in de oude tijden gaven we aan water de betekenis van levensbron. Druppels, een eerste teken van leven, grondstof voor een ontvangende baarmoeder. `In de zee van ons bestaan zijn we waterdruppels, moleculaire uitdrukking van dat ENE`. Water vertoont verschillende gedaanten, het lijkt een kalme aarde, een onrustige wind, een beweeglijk vuur. Water schenkt terwijl het loslaat, overwint in de overgave. Water kan van vorm veranderen. Water kan zich aanpassen en het kan belemmeren en overheersen. Ontvankelijk beweegt het in de diepte in het onderaardse. Er was een tijd dat water niet zomaar als iets vanzelfsprekends werd opgevat. Er was respect, aandacht en zorg voor. Nu is dat anders. Water wordt teveel in kanalen gedwongen en ingedamd. Daarom vervuilt het.

De expositie 'Drops' bevat 22 foto's. Ze zijn tot en met 20 juni te zien in de zaak van Pasquale in de Begijnsteeg 10. De winkel is geopend van dinsdag tot en met donderdag van 12.00 tot 18.30 uur.

Nederland moet waarde water herontdekken

Door Alex de Vries, 08-04-2009

[Prins Willem-Alexander]

DEN HAAG, woensdag - De rijksoverheid doet te weinig aan waterbewustzijn en moet daarom beter samenwerken en permanent campagne gaan voeren. Een landelijk campagnemanager is nodig om te zorgen dat Nederland de waarde van water 'herontdekt'. Dat adviseert voorzitter prins Willem-Alexander names de Adviescommissie Water aan het kabinet.

"Ingrijpende maatregelen zijn nodig om veiligheid, waterkwaliteit en de zoetwatervoorziening te waarborgen. De rijksoverheid kan deze maatregelen niet alleen realiseren. Burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties en andere overheden moeten meer worden betrokken bij het waterbeleid en de uitvoering ervan", aldus de commissue. Onder meer klimaatverandering en toenemende bebouwing dwingen haast te maken met een brede, overkoepelende communicatie.

Het thema water moet structureel verwerkt worden in onderwijsprogramma's. De commissie adviseert om bij "communicatie goed aan te sluiten bij de belevingswereld van jongeren. Ook moet meer gedaan worden om jongeren te overtuigen van een beroep in de watersector.


navigatie