[Figaro Pasquale Capone, 7Kb]

de echte herenhaarverzorger van haar en ziel

Pasquale viert Dag Ambacht

Gordana Todorovic

Uit: Weekblad De Echo, Woensdag 24 juni 2009

STAD - Onder zeer grote belangstelling werd afgelopen zondag in de kapperszaak van Figaro Pasquale de Dag van de Ambacht gevierd. Ook voor ambachtsman en verzorger van haren en ziel Pasquale was er reden voor een feestje. Hij zit met zijn salon al 45 jaar in de Begijnensteeg nummer 10.

[39Kb]
Pasquale zoals altijd aan het woord. (Foto: Maartje Pronk)

Vele bekende en minder bekende Amsterdammers, die allen gemeen hebben dat ze Pasquale een warm hart toedragen, kwamen zondagmiddag naar de Begijnensteeg om samen met hem deze dag te yieren met een hapje en een drankje. Wethouder Lodewijk Asscher verscheen in sportieve kledij en verzorgde het welkomstwoord waarin hij Pasquale prees voor zijn jarenlange inzet voor de stad en zijn niet aflatende stijd om de klassieke ambachten in ere te herstellen. Oud-burgemeester Ed van Thijn bevond zich eveneens onder de aanwezigen en aangespoord door de nog altijd goed gebekte Pasquale sprak hij enkele woorden.

Uiteraard had de jubilaris zelf ook zijn woordje klaar en gaf zijn visie op de stad. 'Na al die jaren wil ik iets teruggeven aan Amsterdam, de stad waar ik zo van hou. Vele bekende Amsterdammers hebben mij vroeger ondersteund en gestimuleerd in deze zaak. Dat waren onder andere de vader van Lodewijk Asscher, de vader van Ed van Thijn en strijder voor behoud van de binnenstad Geurt Brinkgreve. Ik ontmoette hen vroeger in het Doelen Hotel toen ik een jaar of 26 was. Daar verzamelden zich mensen van kwaliteit. Ik was vroeger best een wildebras en dankzij deze mensen kon ik me emplooien.

Bijna vijftig jaar later is de zaak van Pasquale nog steeds een plek waar mensen van verschillende rangen en standen elkaar ontmoeten. De kapper, die vorig jaar longkanker overwon, is nog steeds drie dagen in de week in de salon te vinden. Toch weet hij niet hoe lang hij het nog zo kan volhouden. 'Ik ga door totdat ik niet meer kan', verzucht hij. 'Maar ik zou het liefst willen dat mijn zaak een terfpunt van socialisatie wordt, een plek waar jongeren en ouderen elkaar ontmoeten. Ik zou graag twee jonge stagiaires willen hebben die ik het vak kan leren. We moeten de klassieke oude ambachten in ere herstellen. Ik roep de gemeente en haar bestuurders op mij te helpen in dit streven'.


navigatie