[Figaro Pasquale Capone, 7Kb]

de echte herenhaarverzorger van haar en ziel

Pasquale knipt er weer op los

Uit: Weekblad De Echo, 25 juli 2007

[50Kb]
Pasquale wil iedereen bedanken die hem steunde en kaarten stuurde. (Foto: Fotonova)

Door Gordona Todorovic

STAD - De rouwkaart was al klaar, maar die kan de barbier van haren en ziel Pasquale voorlopig in de kast laten. Een jaar geleden werd bij de aimabele kapper long- en lymfeklierkanker geconstateerd en was hij ten dode opgeschreven. Hij is echter op wonderbaarlijke wijze hersteld en zijn kapsalon in de Begijnstraat is weer open. "De aandacht van alle mensen die mij steunden, is het echte medicijn."

Meer dan 700 brieven en kaarten ontving de barbier tijdens zijn ziekbed en zo'n 200 mensen kwamen bij hem op bezoek in het AMC. Al die aandacht deed Pasquale goed. Volgens de kapper zelfs zo goed, dat ze hem genezen hebben. "Het is een wonder dat ik genezen ben verklaar. Ik heb optimale begeleiding gehad van de artsen en verplegers. Met name dokter Koolen, die ik mijn 'artsengel' noem, heeft veel voor mij gedaan. Die waren het ware medicijn. Iedereen die met mij meeleefde, heeft me energie gegeven om te vechten. Daar ben ik ze zeer dankbaar voor", vertelt Pasquale geëmotioneerd.

De vooruitzichten waren niet goed voor de zieke barbier. Tot een half jaar geleden kon Pasquale niet eens eten, laat staan knippen. Het was donker in de kapperszaak in de Begijnsteeg. "Ik was alle hoop kwijt: had zelfs an een euthanasieverklaring getekend. Mijn grootste zorg was alleen wat er met mijn winkel zou gebeuren. Ik had graag gezien dat er na mijn door drie jonge kappers in de zaak zouden komen die onder begeleiding van een oudere barbier, hier gingen knippen. Hiervoor had ik al 30.000 euro gespaard zodat zij de komende jaren niks hoefden te betalen. Ik deed meerdere oproepen, maar kreeg nul reacties binnen", zegt de kapper enigszins teleurgesteld.

Pasquale vindt het van groot belang voor de stad dat de kleine winkeliers behouden blijven en noemt het stadsbestuur 'doof' en 'blind' voor de noden van Amsterdam. "De politiek moet de ambachten weer ontdekken en niet alleen de grote ketens steunen. De ambachten staan voor meer vaardigheid, meer waardigheid en meer stabiliteit, ergo meer kwaliteit. Meneer Assher moet zich dat goed realiseren. Mensen verlangen weer naar kleinschaligheid. Dat kost niks en levert veel plezier op."

Tot er een opvolger gevonden is, staat Pasquale weer zelf drie dagen per week in zijn geliefde zaak. "Het is belangrijk dat dit behouden blijft. De barbier vervult de functie van 'stadsmonnik'. Mensen komen hier ook langs voor raad en advies en die geef ik dan. Ik ga dus door tot iemand zich meldt om op dezelfde manier de zaak over te nemen."


navigatie