[Figaro Pasquale Capone, 7Kb]

de echte herenhaarverzorger van haar en ziel

Persbericht

Knoop in je Zakdoek, aflevering: Een geurtje, een kleurtje... pico bello!
Zondag 2 mei 199, 17.45 uur, Nederland 2

Een aantal maanden geleden werd Pasquale Capone door Teleac/NOT uitgenodigd om mee te werken aan het televisieprogramma Knoop in je Zakdoek. Het programma voor mensen met een verstandelijke handicap dat iedere zondag om 17.45 uur op Nederland 2 wordt uitgezonden, werkte aan een uitzending over uiterlijke verzorging. De verstandelijk gehandicapte jongeman die in de aflevering centraal staat, wil een bezoek brengen aan een barbier, om zichzelf eens goed te laten verwennen.

De uitnodiging van Teleac/NOT bracht Pasquale Capone, sinds 1961 als barbier gevestigd in de binnenstad van Amsterdam, terug naar de beginperiode van zijn carriere. Pasquale is ooit begonnen als stagiair met het knippen en scheren van oorlogsslachtoffers. Het viel hem zwaar geconfronteerd te worden met jongemannen die armen of benen moesten missen. Toen hij zijn vader vertelde dat hij met de stage wilde stoppen omdat hij het vreselijk vond, antwoordde deze kwaad: "Je mag blij zijn dat jou niks mankeert. Het is goed dat je iets voor hen kunt betekenen. Je gaat gewoon door met deze stage."

Inmiddels loopt de carriere van Pasquale op zijn eind. Binnenkort zit hij 50 jaar in het barbiersvak. Hij is blij dat hij uitgerekend op dit moment iets heeft kunnen betekenen voor het programma Knoop in je Zakdoek. "Wij moeten ons realiseren dat onze samenleving niet alleen uit jonge en gezonde mensen bestaat, maar ook uit ouderen, minder-validen en zieken. Wij hebben een voorbeeldfunctie voor de jongeren en de plicht hen de humane kant van onze samenleving te laten ontdekken." Aldus Pasquale Capone.

Knoop in je Zakdoek levert hieraan een bijdrage. Naast het geven van informatie aan volwassen verstandelijk gehandicapten, confronteert het de overige kijkers met het bestaan van de verstandelijk gehandicapte medemens. Het programma laat zien welke mogelijkheden mensen met een verstandelijke handicap hebben op het gebied van onder meer wonen, werken en vrijetijdsbesteding.

In de aflevering over zelfverzorging bereiden een jongeman en een vrouw zich voor op hun eerste ontmoeting. De vrouw, Carla, brengt een bezoek aan een schoonheidsspecialiste waar zij onder andere leert hoe je een masker aanbrengt en een stoombadje maakt. Maikel, de jongeman, laat zich verzorgen bij Pasquale. Hij wordt geknipt en geschoren, zijn nagels worden verzorgd en hij krijgt een hoofdmassage. Zowel Pasquale als de schoonheidsspecialiste geven praktische tips voor de verzorging van huid en haar. Maikel en Carla voelen zich als herboren, wanneer zij elkaar ontmoeten bij een concert van Rob de Nijs.

Knoop in je Zakdoek, aflevering: Een geurtje, een kleurtje... pico bello!
Zondag 2 mei 1999, 17.45 uur, Nederland 2


navigatie