[Figaro Pasquale Capone, 7Kb]

de echte herenhaarverzorger van haar en ziel

Kappers en BTW

Ik stoor me mateloos aan de klaagzang van consumenten over de tarieven van hun kapper. Ze spreken over kappers alsof het misdadigers zijn. En waarom? Omdat zij hun tarieven niet naar beneden hebben bijgesteld sinds de verlaging van het btw-tarief. Ze vullen hun eigen zakken, klinkt het.

Als je je auto laat repareren, is een arbeidsloon van 85 gulden per uur heel normaal. Veel kappers werken ver onder dat bedrag. Sommigen moeten wel, want de concurrentie is groot. Bijvoorbeeld van de vele duizenden 'kappers' die in het zwarte circuit thuis werken en helemaal geen btw rekenen.

Het kappersvak is een ambacht. Het vereist vakmanschap en tijd. En tijd is geld.

Het is tekenend voor deze tijd dat het ambacht zo ondergewaardeerd wordt. De kapper staat voor een stukje persoonlijke verzorging en persoonlijke aandacht. Zolang de consument het ambacht niet op waarde schat en niet bereid is zijn kapper een normaal uurtarief te betalen, moet hij ook niet zeuren over die paar gulden in verband met de btw-verlaging.

In mijn eigen zaak reken ik honderd gulden per uur. Dat bedrag is nodig om uit de kosten te komen. En mijn klanten betalen me dat graag.

Figaro Pasquale

Barbier van haren en ziel, Amsterdam

Deze uitlating is een reactie op de brief van L. van Pallandt en diverse andere uitlatingen in de media.


navigatie