[Figaro Pasquale Capone, 7Kb]

de echte herenhaarverzorger van haar en ziel

Eerbetoon aan het ambacht

door Richard van de Crommert

Uit: de Telegraaf, woensdag 12 augustus 2009

Ambachten. Daar draait het in het leven van kapper Pasquale Capone om. Al meer dan vijfenveertig jaar runt de Italiaan zijn kapperszaak in de Begijnensteeg, om de hoek van het beroemde hofje.

[75Kb]
Dixie Solleveld en Pasquale met een foto in de kapperszaak. (Foto: Hans Peters)

Om opnieuw de aandacht op zijn stokpaardje te richten hangt de zaak vol met foto's van Dixie Solleveld. De Amsterdamse fotografe zette oude ambachten op de foto: allemaal Amsterdammers. Van Aatje Veldhoen tot een heuse smid. En een klompenmaker op de Amstel. Ook bekende vakmensen sieren de plaatjes van Solleveld, zoals Paul Huf, Jan Jansen en Joop Braakhekke. En stuk voor stuk zijn ze aan het werk.

Seconde
Aan medewerking geen gebrek. "Iedereen vond het prachtig om bij Pasquale te hangen", vertelt Solleveld. "Laatst vroeg hij me om eens bij hem te exposeren. Het onderwerp was in één seconde rond."

Daar hoefde de kapper geen moment over na te denken. Al jaren strijdt Pasquale voor extra aandacht voor het aloude ambacht, waarvan er steeds meer verdwijnen. "Vakmanschap is een kurk waar de maatschappij op drijft", vult Capone aan. "Het moet geactiveerd worden dat mensen ambachten willen leren."

Klein
Het was passen en meten om twintig foto's in de kleine kapsalon te hangen. "Het is een heel klein zaakje", lacht de fotografe. "En er hangt hier al zo veel aan de wand."

In totaal heeft Solleveld zesendertig foto's met ambachten gemaakt. Maar klaar is ze nog niet. Er moet nog een tiental ambachten te vinden zijn in de stad, verwacht ze. "Ik heb gezocht naar een goede kaasmaker in de stad. Maar die bleek onvindbaar."

De zoektocht van Solleveld gaat daarom nog even door. Meest verbaasd was ze over de aanwezigheid van een smederij op de Bellamystraat. "Die smid zit daar al heel erg lang. Het ziet er in elk geval uit alsof het er al honderd jaar zit. Heel ver kan ik daar niet van af zitten. Er moeten meer van dit soort verrassende ambachtslieden te vinden zijn in de stad."

De foto-expositie is tot eind oktober te zien in de kapperszaak.


navigatie