[Figaro Pasquale Capone, 7Kb]

de echte herenhaarverzorger van haar en ziel

Brief aan Pasquale als reactie op het artikel in de Telegraaf van 8 januari 2000

22 februari 2000

Zeer geachte heer Pasquale Capone,

Uw klachten, zoals beschreven in "De Telegraaf" van 8 januari j.l. achten wij zeer schromelijk overdreven. In de touristische badplaats in een Zuideuropees E.U.-land, waar wij de gehele winter verblijven, kost haarknippen f 6,60 (inclusief B.T.W.). Met een fooi van f 1,10 erbij is onze kapper zeer gelukkig. De behandeling (een kunstwerk) in zijn salon duurt 45 minuten, inclusief een gezellig praatje. Hij heeft per dag zeer zeker meer cliënten dan U. Zijn beroep heeft hij niet in een coiffeurscollege of hairstylist-instituut bestudeerd (ook al zakkenvullers!), maar in de praktijk (al doende).

Hij heeft geen personeel en schakelt eenvoudig het electrisch licht uit, wanneer er geen klanten in de zaak zijn, dat spaart kosten uit. En ons haar wassen doen wij zelf voordat wij naar onze kapper gaan en daarna nog eens (dus geen overbodige zakkenvullerij).

In de hoofdstad van dit E.U.-land kost een behandeling in een luxe-salon (met personeel) nooit meer dan f 11,00 (inclusief föhnen).

Zelfs in het duurdere Zweden, waar wij 's zomers veel vertoeven, kost een behandeling bij een kapper (met immigrantenachtergrond) in zijn salon nooit meer dan f 20,00 ( f 17,50 voor gepensioneerden). De Zweedse kappersbond kan daar gelukkig niets tegen doen, omdat ook hier het principe van vrije concurrentie geldt, zoals in iedere andere branche in een E.U.-land.

En U kunt toch zeer zeker onmogelijk het beroep van timmerman, schilder, rijschoolhouder en kapper vergelijken met werkelijke professionele beroepen als advocaat, dokter, tandarts, architect en computerdeskundige!

Met de meeste hoogachting,

L. van Pallandt


navigatie