[Figaro Pasquale Capone, 7Kb]

de echte herenhaarverzorger van haar en ziel

Amsterdamse figaro Capone verafschuwt de huidige kappersbranche

"Pasquale knipt niet, hij verzorgt de haren en de ziel"

Uit: De Twentsche Courant Tubantia, donderdag 31 oktober 1996

Door Danny Braks

Amsterdam - Het verschil tussen de Amsterdamse herenkapper Pasquale Capone en alle andere kappers? Pasquale is een klassieke figaro die een ambacht uitoefent en niet zoals de rest een beroep. Pasquale knipt niet, hij verzorgt haar en ziel. Hij is geen eigenaar van een gewone kapsalon. Nee, hij heeft een praktijk. Het is duidelijk dat Pasquale anders is dan de overige kappers in Nederland. Hij verafschuwt daarom zijn collega's en kraakt kappersevenementen zoals de "Dag van het Oosten", die zondag in Hengelo wordt gehouden, volledig af.

Dag na Dag

De reportage met het verhaal àchter het nieuws.

Figaro Pasquale heeft zijn eigen ideeën over de kappersbranche. De 62-jarige Amsterdammer van Italiaanse afkomst, waarschijnlijk de enige figaro met een eigen pagina op Internet, vindt dat de sociale en culturele waarden van het vak zijn verwaarloosd. "Tegenwoordig is de werkwijze van moderne kappers de à la minute/fast food methode. Zie het als een broodje haring kopen en direct weer wegwezen. De vertrouwensrelatie tussen cliënt en vakman is volledig verdwenen", vertelt hij.

Zelf beoefent Pasquale zijn ambacht op een andere manier. Zijn herensalon "Figaro Pasquale" in Amsterdam is inmiddels voor velen een sociaal trefpunt geworden. Niet alleen de huiselijke sfeer die de praktijk uitstraalt heeft daar voor gezorgd, maar vooral de individuele aandacht die Pasquale aan zijn cliënten geeft. "Bij mij laten de mannen niet alleen hun haar knippen om daarna onmiddellijk de praktijk te verlaten. Néé. We maken ondertussen een praatje. Ik verzorg niet alleen de haren van mensen, maar ook de ziel."
Deze manier van werken heeft Pasquale van zijn vroegere leermeesters in Italië meegekregen. Al vanaf de 15de eeuw is het daar de traditie om de kapperspraktijk als een sociaal en cultureel trefpunt te zien. "Ambacht is cultuur. Helaas wordt dat kapot gemaakt", voegt hij eraan toe.

De politiek is daar volgens Pasquale de schuldige van. De hoge belastingen maken het onmogelijk voor kappers om een zaak draaiende te houden. Zodra jonge kappers de leeftijd van 21 bereiken, worden ze ontslagen. Ze zijn dan te duur geworden. Het gevolg: de werkeloosheid slaat toe. De herenkapper wordt door de mensen slechts gezien als noodzakelijk kwaad en de vakman zelf beleeft ook maar weinig arbeidsvreugde. Nederland bezit nog maar duizend herenkapperssalons, maar Pasquale verwacht dat ze in het jaar 2000 nog zeldzamer zullen zijn.

Volgens Pasquale maken niet alleen de politici de kappersbranche kapot. Ook de evenementen rondom het vak, waaronder Dag van het Oosten, horen bij schuldigen. "Daar wordt het imago van de ambacht verpest. Het gaat om de commercie en niet om het vak. Kappers worden omgekocht door cosmeticabedrijven, zoals l'Oreal en Goldwell. Ze krijgen geld om tijdens zo'n dag te werken met bepaalde cosmetica. Niet alleen handen en hoofden gaan kapot door het spul, maar ook het water en de grond worden vervuild", aldus de milieubewuste Pasquale. Dat er zelfs op kappersscholen omgegaan wordt met de "kankerverwekkende spullen", begrijpt de Italiaanse ambachtsman niet.

Maar het hele opleidingssysteem van de kappersbranche valt bij hem niet goed. De jongeren moeten teveel theorie in hun hoofd stampen, terwijl de figaro ervan is overtuigd dat de praktijk de beste leerschool is voor vakmanschap.
"Door ervaring op te doen worden jongeren weerbaarder en creatiever. Tegenwoordig wordt er geen gebruik meer gemaakt van het scheermes. Dat betekent dat binnenkort niemand meer nat kan scheren. Dat is jammer, want hierdoor verdwijnt een belangrijk onderdeel van het vak: de aanraking tussen klant en vakman."
Pasquale heeft een formule bedacht, waardoor de opleidingen beter van kwaliteit kunnen worden. Volgens hem moeten er praktijkruimtes gecreëerd worden in bijvoorbeeld kinder- en verpleegtehuizen, bejaarden- en ziekenhuizen. De mensen die daar verblijven hebben vaak behoefte aan een praatje. De sociale plek om leerlingen kennis te laten maken met de praktijk en de sociale functie. "De mannen kunnen via de kapper in contact komen met medebewoners. Bovendien hebben mannen recht op een goede verzorging van neus-, oor- en hoofdharen en op nat scheren et scheermes. Het is beslist geen overbodige luxe."

Pasquale ventileert zijn opvattingen en plannen op zijn eigen pagina op Internet. Daar zijn alle frustraties die hij heeft over de kappersbranche te vinden, daar worden zijn ideeën uitvoerig beschreven. Om zijn ambacht weer in de oude staat terug te krijgen, roept hij iedereen op een brief te schrijven aan de regering. Alles heeft hij er voor over om de sociale en culturele waarden van het vak weer terug te krijgen. Hij verwacht veel reacties op de oproep, want haren horen bij de belangrijkste onderdelen van het menselijke lichaam. Of zoals figaro Pasquale het zelf zegt: "De haren zijn de antennes van uw ziel."

navigatie